zondag 24 april 2011

16 ► damaraland

Na ons verblijf in Swakopmund gaan we verder landinwaarts. De mist maakt plaats voor de wonderlijke wildernis van de woestijn. Damaraland is geologisch interessant. Vulkaanmonden, versteende bossen, rode rotsformaties en rotsgravures. Er schijnen ook pootafdrukken van dinosaurussen te zijn van 150 miljoen jaar oud. Maar eerst gaan we beslissen of we verder langs de Skeleton Coast naar Cape Cross Seal Reserve rijden. In ► 4 heb ik al over dit robbenreservaat geschreven.

Zolang ik de gedetaileerde reisbeschrijving van Jambo Safari Club nog niet heb ontvangen kan ik ook nog niet precies onze route bekijken. Vanaf Swakopmund loopt de C34 langs de kust. Die weg moeten we in ieder geval volgen om bij de robben te komen. Terugrijdend zouden we dan bij Hentiesbaai de D1918 die verder landinwaarts gaat kunnen volgen richting de Spitzkoppe en later de Brandberg. Uiteindelijk willen we vandaag Twyfelfontein bereiken en daar staat 340 km voor.
Een bezoek aan de rotstekeningen (bij Brandberg) kan alleen met officiële gidsen. In de Tsibab-kloof is er vanuit de parkeerplaats een goed gemarkeerde schilderachtige route naar Maack's Shelter. Deze Duitse geoloog ontdekte de rotstekeningen in 1918. Op deze 45-minuten wandeling kunnen we bavianen, klipspringers en zebra's ontmoeten.

Lijkt me wel gaaf om deze antilope van dichtbij te zien. De bergzebra komt alleen in Namibië voor en wel in kleine groepen. Nabij Twyfelfontein ligt Burnt Mountain, een heuvel aan de voet van een 12 km lange vulkanische bergkam. In dit onherbergzame gebied groeit niets en het heeft daarom de aanblik van een luguber landschap. In de ochtend en in de namiddag laat het zonlicht een adembenemend schouwspel aan kleuren zien. Miljoenen jaren geleden zijn deze rotsen  verbrand door het vuur van de vulkaan en het zonlicht reflecteert nu het mineraalrijke granieten oppervlak. Rijdend op de D3254 zullen we ook de Organ Pipes kunnen bewonderen. We zijn nu dichtbij ons nieuwe onderkomen Twyfelfontein Country Lodge.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten