zaterdag 23 april 2011

15 ► voorzorg gezondheid

We zijn naar de GG&GD geweest om te weten te komen welke voorzorgsmaatregelen we op het gebied van de gezondheid moeten nemen. Het blijkt dat we in Namibië en ook in Botswana in malariagebied komen en we moeten dus Malarone-pillen slikken.

Voor een bezoek aan het lichtbruine gebied wordt deze profylaxe aangeraden terwijl ook anti-muggenmaatregelen verstandig zijn. Zodra we het malariagebied bereiken (1 dag voor vertrek) zullen we beginnen met het slikken van deze pil en dat moeten we tot 7 dagen na onze vakantie blijven doen want ook in Botswana zijn we in de Okavango Delta in gevaarlijk gebied. We nemen dus ook DEET mee en vertrouwen er op dat in de accomodaties waar we verblijven een muskietennet aanwezig is. Van alle aanbevolen inentingen (Difterie, Tetanus, Polio en Hepatitis A) zijn die van voorgaande jaren nog goed. Omdat ik een maagzuurremmer gebruik heb ik nog wel een buiktyphus injectie gekregen. Bij besmetting kan er anders een situatie ontstaan waarbij de verminderde weerstand dan een goede voedingsbodem is voor deze ziekte. Reizigersdiarree moet je ook zien te voorkomen. Als ik naar onze reisbeschrijving kijk ligt het malariagebied zo ongeveer ten noorden van onze lodge in Twyfelfontein. Op dag 8 vertrekken we vanuit Swakopmund naar Damaraland en voor de zekerheid zouden we dan de medicatie kunnen beginnen. Het boekje "reizen in de (sub)tropen" hebben we wel eens eerder gezien: geadviseerd wordt geen water uit de kraan te drinken, geen besmet voedsel te eten (!), altijd handen goed te wassen. Geen cappuccino dus, want melk is niet gekookt. Geen ijsblokjes. Bij diarree moet je voorkomen dat je uitdroogt door veel te drinken. De O.R.S.-oplossing is dan nodig omdat de darm alleen water opneemt als tegelijk suiker en zouten worden opgenomen. In het ergste geval, als de diarree niet te stoppen is moeten we Loperamide gebruiken. De GGD-arts raadt ons ook sterk af zoogdieren aan te raken want via hun speeksel wordt hondsdolheid overgedragen. Had ik me net verheugd op een innige omhelzing met zo'n hippo! Beter om dit niet te doen want Rabiës is een fatale virusziekte. Zouden ze in Namibië weten dat je bij een beet van een mogelijk besmet dier een behandeling met MARIG moet krijgen en is dit vaccin dan wel voorhanden ?
Na thuiskomst hebben we maar gelijk even gekeken naar de inhoud van diverse EHBO-boxjes die we in huis of in de auto hebben. We nemen niet alles hieruit mee, ook omdat we zuinig moeten zijn met de kilogrammen. Het is ook wel verstandig om veel paracetamol mee te nemen. In geval van koorts kun je die daarmee redelijk onderdrukken, zeker als je nog lang moet reizen. Het schijnt dat je in Namibië alleen in privé-klinieken medische zorg van acceptabele kwaliteit kunt vinden. Het is niet te hopen dat het zover komt anders moeten we misschien onze toevlucht nemen tot een Himba medicijnman in een van de dorpjes onderweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten