zondag 10 april 2011

11 ► onze eerste rit


Oryx - symbool van Namibië
Onze eerste rit door Namibië heeft als einddoel Sesriem, de toegang tot de duinen van Sossusvlei en het Namib Naukluft Park. We kunnen kiezen uit twee routes in zuidwestelijke richting. Als we de C26/C14 (volgens Google Maps 352 km, ruim vijf uur rijden) nemen komen we over vier passen. De B1/C24 route is 18 km korter en telt één pas. Volgens beschrijvingen die ik op internet heb gelezen lijkt de eerste route het mooist al zullen we over een paar dagen een stukje van deze route in tegenovergestelde richting rijden als we via Solitaire naar Swakopmund gaan. Op diverse kaartjes zie ik ook dat deze route wordt aanbevolen. 

Al snel na het verlaten van Windhoek kom je over de Kupferberg Pass 2050 m, daarna volgt de Gamsberg Pass 1494 m. Hiernaast zie je een plaatje van de Kuiseb Pass die op 872 m hoogte ligt. De laatste pas ligt op de C14 als we weer in zuidelijke richting rijden: Gaub Pass.
We passeren hier ook de Steenbokskeerkring. Op het zuidelijk halfrond begint de zomer op 21 december als de zon recht boven het aardoppervlak staat.

Op dit kaartje is het laatste stukje van de rit naar de Sossusvlei aangegeven. We rijden langs de Naukluft bergen aan de linkerzijde en het duinlandschap aan de rechterkant. Sossusvlei wordt omgeven door de hoogste zandduinen ter wereld en helemaal middenin ligt de vlei of pan. Vlei is het Afrikaans woord voor duinmeer of moerasmeer tussen bergen. Het schijnt dat het in februari dit jaar enkele weken geregend heeft. Dit is zeer uitzonderlijk. Allerlei dieren die in normaal in de Naukluft Bergen blijven, komen nu naar de groene Sossusvlei.

Zie: http://beta.mnet.co.za/carteblanche/Article.aspx?Id=4300&ShowId=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten