zaterdag 14 mei 2011

22 ► nieuwe avonturen

Na een nachtje slapen in the Elegant Guesthouse in Windhoek gaan we onze huurauto op de luchthaven weer netjes (hopelijk) inleveren. Rond 10:30 uur vliegen we dan met Air Namibia in zo'n vijf kwartier naar de hoofdstad van Botswana: Maun, the gateway to the Okavango Delta. In Maun worden we verwelkomd door een tussenpersoon en maken we ons gereed voor onze eerste binnenlandse vlucht naar de Mapula Lodge in de Delta. Er is een maximum gewicht van de bagage van 10kg voor dit soort vluchten (in onze reisgegevens wordt overigens 15kg genoemd), dus we zullen maar weinig (kleren) mee kunnen nemen. De lodge heeft een eigen airstrip op 15km van het kamp

Volgens de Bradt Safari Guide biedt deze lodge een fantastisch uitzicht op een lagune met een groot aantal nijlpaarden als vast bewoners. De staf van deze lodge komt van omliggende dorpen en onderscheidt zich daardoor van andere lodges. We zullen hier dag en nachtsafari's krijgen aan beide zijden van de omheining die dient om buffalo's niet in het kamp te laten lopen. In Zambia hebben we geluk gehad een luipaard die net een impala had gevangen van heel dichtbij te zien; misschien hebben we die kans nu weer bij een nachtelijke safari die deze lodge haar gasten aanbiedt. We verblijven in een van de tien luxe chalets. De lodge staat bekend om zijn persoonlijke en informele benadering met uitstekende gidsen. Geniet van het uitzicht onder het genot van een drankje, "seeing the wild game passing by" aldus de beschrijving op een van de sites.

Op het kaartje hiernaast zie je links bovenin (onder het woordje Angola) de Okavango rivier die uiteindelijk de delta vormt waar zoveel wild te zien is. De lodge ligt op 18°51.265'S en 22°44.823'E en dat zoek ik op in Google Earth want op een kaart is deze lodge natuurlijk niet te vinden.
Dus in het menu "toevoegen" op "plaatsmarkering" klikken en dan deze coördinaten invoeren.

Op onderstaand plaatje zie je hoe die delta wordt gevormd. Als je goed naar deze afbeelding kijkt kun je zien dat de lodge aan het begin van de delta ligt. Ik heb een rode stip ingetekend. Dit gebied staat het hele jaar onder water, ofschoon in de maanden januari tot mei de waterstand zo laag kan zijn dat een boottocht met de traditionele mokoro (een soort kano) moeilijk wordt. Nu maar hopen dat er als wij komen wel voldoende water is.

De safari's worden gemaakt in open 4x4 voertuigen, mokoro's of te voet. Het voordeel van deze buiten het park gelegen lodge is ook dat er nachtelijke en wandelsafari's gemaakt mogen worden. De activiteiten worden ondernomen met de andere gasten van de lodge en de voertaal is Engels. In deze gebieden is er geen mogelijkheid om te telefoneren of gebruik te maken van internet. De lodges staan via de radio in contact met de buitenwereld. Ik lees ook een aantal veiligheidsregels, zoals niet op eigen gelegenheid zonder gids wandelen in de omgeving, zelfs niet naar je kamer. 's Nachtes moet je zeker ook niet even buiten een kijkje gaan nemen. De kampen zijn meetal niet afgesloten d.m.v. een hek, waardoor de dieren, zeker als het donker is vrij rondlopen. Uit het raam kijken mag wel. Ook goed om te weten is dat je een ranger nooit moet overhalen om nog wat dichter naar de dieren toe te rijden. Dit kan de jacht verstoren of het nuttigen van een maaltijd onderbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten