dinsdag 29 maart 2011

4 ► zintuiglijke ervaring

In mijn vorige blog schreef ik over het robbenreservaat. Vanuit Swakopmund is dat een uurtje langs de kust rijden naar Cape Cross. Lezend over deze kolonie weet ik eigenlijk niet of het wel zo'n goed idee is om dit uitstapje te maken. Naar het schijnt kun je daar dan nog dagen plezier van hebben in de vorm van de stank die in de kleren en in de auto is blijven hangen. Geen aanlokkelijke gedachte, alhoewel het natuurlijk wel een prachtig gezicht zal zijn zoveel robben op een kluitje. We zien nog wel of we dit gaan doen. Er zijn ongetwijfeld nog andere mooie dingen te zien langs de Skeleton Coast, alhoewel al die scheepswrakken in een heftige branding mij nu ook weer niet zo aantrekkelijk lijken, bovendien is daar dan vermoedelijk wel een 4-wheel drive voor nodig.

We rijden vervolgens naar Damaraland en overnachten in het plaatsje Twyfelfontein waar we een paar dagen zullen blijven. We gaan hier wat ritjes in de omgeving maken en hopen op een ontmoeting met de woestijnolifant en de hier levende Damara stam. In dit gebied zijn ook rotstekeningen te zien en is er een versteend woud. We gaan dan misschien ook op zoek naar de Spitzkoppe, de Matterhorn van Namibië. Damaraland is één van de mooiste landschappelijke gebieden van Namibië.
De Damara's horen tot de oudste bewoners van Namibië. Zij kwamen rond 900 nChr uit West Afrika getrokken en waren voornamelijk bezig met de jacht. Door de komst van de Duitse kolonisatoren is dat allemaal veranderd en werken ze nu in kopermijnen en op commerciële bedrijven. Het is dus nog maar de vraag of we ze te zien krijgen. Je ziet nog wel eens in Afrika en andere minder ontwikkelde landen dat er voor de toeristen speciaal een groepje oorspronkelijke bewoners met hun authentieke bezigheden te bezichtigen zijn. We hebben dat in Peru gezien op het Titicaca Meer. Het is de vraag of ik als we zo'n nederzetting tegenkomen het onderscheid kan maken. Maar misschien is het toch wel leuk om hen te ontmoeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten