Onze reis hebben we geboekt bij Jambo Safaris Club http://www.jambo.nl/ na een aantal aanbieders van reizen bekeken te hebben. Dat valt overigens niet mee want vergelijking van wat ze allemaal bieden is bijna niet mogelijk. Tot nu toe hebben we veel vakanties bij de SNP geboekt, zoals de reis naar Zambia in 2005.
In feite hebben we deze reis al in grote lijnen op de Vakantiebeurs in januari in Utrecht werd gehouden besproken. Uiteraard hebben we de reis verder op het kantoor van Jambo bij Berry Fuselier nader besproken en verder uitgewerkt.
Uiteindelijk zullen we 16 dagen in Namibië en 6 dagen in Botswana verblijven. Heen en terugvliegen kost natuurlijk ook 2 dagen zodat we ruim drie weken onderweg zijn.
Ter verdere voorbereiding hebben we enkele boeken gekocht: Dominicus: Namibië/Botswana/Zimbabwe, Lonely Planet: Botswana & Namibia en The Bradt Safari Guide over de Okavango Delta, Chobe en Northern Kalahari.
In verloren momenten in trein en tussendoor lees ik alvast in het boekje 'Ontdek Afrika' van de Nijmeegse uitgever Frank Sillen. Het is een special over Namibië waarin naast een algemeen gedeelte over het land zelf en de manier waarop het natuurbehoud in het verleden en ook nu wordt vormgegeven, ook veel plaats is ingeruimd voor het beschrijven van de verschillende groepen of stammen. Het gaat dan over hun ontstaansgeschiedenis en hoe zij nu hun bestaan inrichten. Zo lees ik dat de San (Bosjesmannen) de oorspronkelijke bewoners van Namibië zijn. Zij schijnen nauw verwant te zijn met de eerste mensen. DNA onderzoek zou dat hebben uitgewezen. Ze werden uit hun oorspronkelijke leefgebieden verjaagd en in reservaten geplaatst. Er is nu een organisatie die opkomt voor deze en andere onderdrukte stammen. De San leefden in het gebied van het huidige Etosha Park. Bij het plaatsje Twyfelfontein, waar wij ook een bezoek zullen brengen, zijn er nog rotstekeningen (werelderfgoed) te zien. Later krijgen de San andere etnische groepen zoals de Himba's en de Damara's als hun buren. Het zijn mensen die uit andere gebieden door de moderne westerse wereld werden verdreven en met hun kuddes over de karige weidegebieden van de hoogvlaktes van Namibië trekken.
Rond 1800 wordt Walvisbaai, de belangrijkste zeehaven van Namibië, door Nederland bezet, maar later annexeerden de Britten het. Korte tijd later werd Namibië een Duitse kolonie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten Zuid-Afrikaanse troepen het land. Pas in 1990 werd Namibië onafhankelijk van Zuid-Afrika.
In de vorige eeuw was er geen oog voor het behoud van de natuur. Het wild werd in de ruilhandel betrokken en grote strooptochten en de runderpest van 1897 zorgden ervoor dat veel wilde dieren bijna waren uitgestorven toen er rond de vorige eeuwwisseling nieuwe initiatieven kwamen om natuurparken te stichten en het wild weer zoveel mogelijk op peil te brengen.
Intussen zijn er nog veel meer maatregelen genomen om er voor te zorgen dat er zorgvuldig met de natuur wordt omgegaan. Een belangrijke beslissing hierbij werd in 1960 genomen door de oorspronkelijke bewoners te betrekken bij het beheer van de natuur. Hierdoor ontstonden er steeds meer parken. Dank zij deze ontwikkeling kunnen wij nu genieten van dit prachtige land.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten